skip to Main Content

(mini) MACS lift/ klassieke Facelift

Bij verouderingsverschijnselen van de huid kunt u overwegen een hals/facelift te laten doen. In wisselende mate zal de huid wat elasticiteit verliezen, dunner worden en rimpeltjes vertonen.

Het normale onderhuidse vet van het gezicht neemt deels af en komt op sommige plaatsen lager te liggen. Het onderhuidse bindweefsel verliest iets van haar stevigheid, dat versterkt dan de plooien in het gezicht. Zo kan de kaaklijn minder strak verlopen en komt er wat meer weefsel onder de kin komen. Veel factoren beïnvloeden dit verouderingsproces. De belangrijkste zijn invloeden van buitenaf (vooral stralen van de zon), roken en stress. Daarnaast speelt erfelijke aanleg en diverse ziekten een rol.

Als u in gezonde toestand bent en uw verwachtingen zijn reëel, dan kan een hals/facelift een verbetering bieden. Bij een facelift wordt de huid van de wangen en de hals weer strak gemaakt m.n. ook door de diepere weefsels te verplaatsen met oplosbare hechtingen.

Facelift Behandeling

Procedure

De (mini) MACS lift wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De huidsnede loopt vanaf de behaarde huid van de slaapstreek, langs de oorschelp.  Vaak kan de snede beperkt blijven tot dit gebied, daar komt de uit drukking “mini lift” vandaan.

Als er te veel huid elasticiteit verloren is dan loopt de snede door naar de achterkant van het oor en verdwijnt daar in de behaarde huid van het achterhoofd. Soms wordt dit gecombineerd met een kleine snede onder de kin. We spreken dan over een volledige(klassieke)  face -en halslift.  . Een volledige face -en nek lift wordt in algehele narcose uitgevoerd en u verblijft 1 dag in het ziekenhuis

Na de ingreep krijgt u een verband om wat 1-3 dagen blijft zitten.  Slaap met uw hoofd op een verhoogd kussen dat helpt tegen de zwelling. Na de operatie heeft u niet veel pijn en zo nodig krijgt u pijnstillers. Na 5 tot 7 dagen worden de niet oplosbare hechtingen verwijderd.

Zoals bij elke operatie bestaan er minimale risico’s van een bloeduitstorting of een gestoorde wondgenezing.
De faceliftoperatie is een ingreep die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. In het gezicht lopen een aantal zenuwen die beslist niet geraakt mogen worden. Soms ontstaat een tijdelijke verzwakking van één van de aangezichtsspieren, dat komt dan juist door de plaatselijke verdoving die nodig is. En niet zo zeer door de operatie zelf. De plaatselijke verdoving is uit gewerkt na 24 uur, zeer zelden duurt het langer voor de zenuw hersteld is.

Het spreekt voor zich dat bij het strakker maken van de huid ook goed gelet wordt op de symmetrie.

In verband met een goede doorbloeding van de huid en de wondgenezing is het noodzakelijk om 6 weken vóór en 3 weken na de operatie te stoppen met roken.

De eerste dagen na de operatie is uw gezicht gezwollen en verkleurd. Dit trekt snel weg, maar het duurt toch wel enkele weken voordat u zich weer helemaal prettig voelt.

Vanaf een week na de ingreep mag u weer huidverzorgende preparaten gebruiken. De eerste maanden moet u voorzichtig zijn met zon op uw huid en dient u in ieder geval een beschermende crème te gebruiken.

De resultaten van een hals/facelift zijn over het algemeen zeer bevredigend. Het uiteindelijke resultaat is pas na enkele weken te zien. Het wegtrekken van kleine onregelmatigheden duurt wat langer. Natuurlijk is ook de uitgangssituatie bepalend voor een veilig haalbaar resultaat.

Face lift is echt niet alleen voor gevorderde veroudering. Er is geen juiste leeftijd voor face lift. Ook bij beginnende tekenen, kan facelift juist de gewenste subtiele verbetering geven. Er is niet één soort facelift die voor iedereen goed is. De toegepaste technieken hangen af van uw wensen en het bestaande uitgangspunt. Niet alleen vrouwen laten een face lift doen. Ook steeds meer mannen komen voor esthetische chirurgie.

De tijd om te herstellen en weer normaal te functioneren duurt niet maanden gelukkig. Het is eerder een kwestie van weken.

Tot slot
Esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap. Wij behandelen u naar beste kunnen.
De operatie wordt met de grootste zorg en volgens de regels van de kunst uitgevoerd. Toch kan het resultaat niet worden gegarandeerd. Met name in de esthetische chirurgie kan het resultaat anders uitvallen dan bedoeld of verwacht was. Enerzijds kan het verwachtingspatroon te hoog gespannen zijn geweest, anderzijds bestaat er altijd kans op ongewenste complicaties. In een enkel geval komt het voor dat een tweede, aanvullende, operatie noodzakelijk is. Dit kan extra kosten met zich meebrengen die niet in de aanvankelijke kostenberekening inbegrepen zijn. Gelukkig zijn dit heel zeldzame situaties.

Stelt u gerust de vragen die u heeft. Uw behandelend specialist is graag bereid deze te beantwoorden tijdens het intakegesprek.

 

 

 

Enkele schema’ s die eventueel wat verduidelijkend kunnen werken

Vetverdeling in het gezicht
In een jong gezicht zie je een evenwichtige verdeling van het oppervlakkig en diepe vet. Doordat het vloeiend in elkaar overloopt ziet een gezicht er zacht en jong uit. Zachte bogen en welvingen definiëren jeugdigheid in het gezicht.

Bij de veroudering zien we naast het verlies van volume van het bot ook een herverdeling van het gezichtsvet. Het verlies van volume door afname van onderhuids vet zien we op verschillende plekken. De slapen worden hol. De jukbeenderen vlakken wat af. Het wangvolume zakt naar beneden en naar voren waardoor plooien tussen de lip en wang ontstaan. Het vet rondom de ogen vermindert en zakt naar beneden waardoor er wallen onder de ogen ontstaan.

Het komt erop neer dat huid verandering en afzonderlijke diepe structuren zoals oogkas rand en vetcompartimenten die je eerst, in het jonge gezicht niet zag, nu als afzonderlijke eenheden wel zichtbaar worden. Ze liggen niet meer zo strak tegen elkaar aan. Hierdoor worden uiteindelijk de ‘bogen en welvingen die jeugdigheid definiëren’ verstoord.

Dan nog een enkel schema betreffende de operatie zelf.
De Short scar face lift incisie.

De diepere onderhuidse hechtingen.

De huid en weke delen die veel meer verticaal tegen de zwaarte kracht in worden verplaatst dan vroeger.

Specialist in aangezichtschirurgie

Back To Top