Een van de eerste tekenen van het ouder worden is het zakken van de wenkbrauwen. Hierdoor lijken de ogen kleiner en dieper te liggen. Bovendien komen er rimpels op het voorhoofd en vallen de ‘kraaiepootjes’ aan de buitenkant van de oogleden meer op. Deze problemen doen zich niet uitsluitend voor bij het ouder worden. Een lage stand van de wenkbrauw (of het zakken daarvan) is soms familiair bepaald.
Wenkbrauwrepositie
Wenkbrauwen zijn een belangrijk aspect van het bovenste deel van het gezicht, vooral waar het gaat om het uitdrukken van emoties. Hoge, iets gebogen wenkbrauwen geven een jong uiterlijk. Hangende wenkbrauwen daarentegen geven u een ouder en bedroefder of bozer uiterlijk. Ook fronslijntjes en permanente groeven tussen de wenkbrauwen kunnen iemand gespannen en boos doen lijken. Een wenkbrauwrepositie is bedoeld om het afzakkende deel van het voorhoofdgebied te behandelen. Het is een algemene term waaronder verschillende chirurgische technieken vallen. Wenkbrauwen kunnen bijvoorbeeld worden verhoogd en opnieuw worden gevormd. De voorhoofdhuid kan eveneens strakker worden gemaakt. Ook rimpels zijn met deze methode te behandelen.
Keuze van de techniek
De keuze van de techniek hangt af van de ernst van het probleem, alsmede van de gewenste correctie, uw leeftijd, elasticiteit van de huid en de hoogte van de haarlijn. Ook maakt het uit of u een man of vrouw bent. Om samen een keuze te kunnen maken, leg ik u uit wat het probleem is en wat we met een operatie kunnen bewerkstelligen. Ook de manier waarop u uw haar draagt en hoe u denkt over rimpels op het voorhoofd, komen hierbij aan de orde.
De snede kan net boven de wenkbrauw (directe wenkbrauw lift) of midden op het voorhoofd komen te liggen (midfrontale lift). Een dergelijke operatie kan onder plaatselijke verdoving geschieden en is een relatief eenvoudige en weinig belastende ingreep. Genezing van het litteken kost echter tijd. De eerste maanden zal het litteken wat hobbelig en paars zijn. Na een half jaar tot een jaar is het litteken bij 90 % van de patiënten nauwelijks meer te zien.
De snede kan ook in of achter de haarlijn worden geplaatst. Dit valt op den duur niet of nauwelijks meer op. Omdat in een dieper vlak moet worden gewerkt en dus een groter operatiegebied ontstaat, treedt beduidend meer zwelling op. Dit is echter tijdelijk. Deze ingrepen geschieden over het algemeen in algehele narcose.
Bij een endoscopische voorhoofdslift wordt d.m.v. meerdere kleine snedes in de haarlijn de voorhoofdshuid en wenkbrauwen endoscopisch losgemaakt. De littekens vallen niet op echter deze techniek is met name geschikt voor mensen met een lage haarimplant van het voorhoofd. Deze ingreep geschiedt eveneens onder algehele narcose.
Litteken
Bij één op de twintig patiënten blijft het litteken zichtbaar op het voorhoofd. Het is aan u om te bepalen of dit een probleem is of niet. Om de snedes meer te verbergen, kunnen ze hoog op het hoofd, vóór of net in de haarlijn komen te liggen. Echter, dan moet de wenkbrauw op een dieper niveau worden los gemaakt, wat een uitgebreidere operatie inhoudt.
Procedure
De operatie
Wenkbrauwrepositie vindt plaats onder plaatselijke verdoving of narcose. Door de incisie hoog in de haarlijn te maken, worden de wenkbrauwen omhoog gebracht. Daarbij gebruiken we hechtingen of krammetjes om de snedes te sluiten. Ook de verticale plooien op het voorhoofd en de rimpels tussen de wenkbrauwen worden hierdoor minder.
Bij een incisie boven de wenkbrauwen of direct op het voorhoofd wordt aan beide zijden huid verwijderd. Permanente hechtingen houden de onderliggende spier in de nieuwe, hogere positie. Deze methode verbetert de stand van de wenkbrauw, maar heeft weinig effect op de plooi in het voorhoofd. Endoscopische chirurgie van het voorhoofd varieert van een relatief eenvoudige techniek om de uitgezakte wenkbrauw te verhogen, tot een complexe procedure om het gehele voorhoofd gladder te krijgen.
Door kleine incisies te maken, kunnen we de huid van het voorhoofd losmaken en deze vervolgens samen met de wenkbrauw op een hogere positie vastzetten met kleine, diepe hechtingen of soms met schroeven in het bot.
Na de operatie
Een endoscopische benadering van wenkbrauwrepositie is erop gericht om sneller en met meer zekerheid het gevoel op het hoofd terug te krijgen. Omdat de zenuwen die van de oogkas omhooglopen worden opgetild, is ook bij deze moderne ingreep het gevoel van het voorhoofd aanvankelijk verminderd. Op den duur komt deze bij vrijwel alle patiënten weer helemaal terug.
Bij hoger gelegen huidsnedes treedt achter de snede – in of achter de haarlijn – ongevoeligheid op, omdat het verloop van de zenuw wordt onderbroken. Op den duur (na een half jaar tot een jaar) komt bij de meeste mensen het gevoel grotendeels terug. Een klein deel kan ongevoelig blijven. Genezing kan ook met jeuk gepaard gaan. Dit is lastig, maar op den duur verdwijnt dat geheel.
Het voorhoofd wordt enkele dagen gesteund door een drukverband. Toch kunnen de oog leden in meer of mindere mate gezwollen en blauw verkleurd zijn. Het kan een tot twee weken duren voordat de zwelling afneemt en de verkleuring verdwijnt. Na vijf dagen kunnen de hechtingen, en eventuele krammetjes, worden verwijderd. Eén nacht na de operatie kunt u douchen, voorzichtig haren wassen en alles voorzichtig afspoelen. Soms is het zinvol om nog enkele dagen zalf op de hechtingen aan te brengen.
De grootste complicatie die kan optreden is een verwonding van de aangezichtszenuw. Hierbij gaat het om de zenuwtak die het voorhoofd verzorgt. Beschadiging kan leiden tot verzwakking of verlies van beweging van de wenkbrauw. Gelukkig komt dit probleem maar zeer zelden voor (1 : 1000) en in de meeste gevallen is dit van tijdelijke aard. In onze praktijk zijn we nog nooit met dit probleem geconfronteerd